"The charm of medieval simplicity... passionate music making"

Nieuws

Op zaterdag 23 augustus om 20.30u is Quadrivium, net als vorig jaar, te gast op het Oyenbrugmolenfestival in Strombeek, gelegen aan de Oyenbrugstraat 140 te Strombeek. Deze maal staat het programma "Der Teufel" op het programma. 16e eeuwse muziek van speelkaarten. Meer info hierover op www.oyenbrugmolen.be. Tickets via tickets@ccstrombeek.be of op 02-269-03-43

Op zaterdag 13 september om 12.30u speelt Quadrivium tijdens de openmonumentendag in Spijkenisse bij Rotterdam (NL). Het optreden gaat door in de Dorpskerk. Een organisatie van CC De Stoep (NL).

 

 

De eerste video in de lijst is de laatste nieuwe video van het ensemble: het betreft een live-opname tijdens een concert in november 2013. Een bloemlezing uit het programma "Cara Mie Donna", Italiaanse liefdesliederen uit het Trecento, De tweede video in de lijst zijn fragmenten uit het programma "Vlamingen in Spanje", ook opgenomen tijdens een concert met tenor Jan Van Elsacker.

Een nieuwe recensie van het programma Cara Mie Donna vindt u op deze link.

 

CD La Cause est Amer


Quantcast

Koop CD (links) of luister naar tracks (rechts). Klik op deze link om een externe speler te starten. LEES RECENSIES!


Quadrivium
Quantcast

 

Over Quadrivium

Quadrivium is een ensemble dat zich specialiseert in de laat-middeleeuwse literatuur, in het bijzonder het Franco-Vlaamse repertoire uit de 14de en 15de eeuw. Deze geraffineerde en complexe muziek wordt tot leven gebracht met behulp van een uniek instrumentarium. Het ensemble voelt een sterke verbondenheid met deze stijlperiode, en koppelt dit aan een sterke intiutieve emotionele interpretatie.
Musicoloog/luitist Willem Mook waakt over de historische juistheid.

De eerste CD van het ensemble werd uitgebracht in 2009 met hun succesvol programma “La Cause est Amer”. In dit programma worden middeleeuwse liefdesgedichten uit Japan, gecomponeerd voor Quadrivium door Vlaams componist Janpieter Biesemans, gekoppeld aan middeleeuwse chansons uit de Lage Landen: “La Cause est Amer (the cause is bitterness / love), but the result is great delicacy and exquisite poetry: don’t hesitate to treat yourself to an hour of courtly love in the company of ensemble Quadrivium”

Meer info over de verschillende leden van Quadrivium kan je vinden door een kijkje te gaan nemen op hun persoonlijke websites: Ellen Delahanty, (www.ellendelahanty.com), Maaike Boekholt (www.la-primavera.nl), Bill Taylor (www.billtaylor.eu), Willem Mook (www.willemmook.com), Geert Van Gele (www.geertvangele.com).

 

 

 

Historisch Instrumentarium

et instrumentarium van Quadrivium recreëert het klankenpallet uit de laat-middeleeuwen. Enkel deze instrumententypes worden gebruikt, waarvan men met zekerheid weet dat deze bespeeld werden in die tijd: kleine types van middeleeuwse blokfluiten met cylindrische boring; kleine middeleeuwse luiten, bespeeld met plectrum zowel als met de vingertoppen; gotische harpen die gebruik maken van de onconventionele, doch sterk gedocumenteerde braypinnen; organetto (klein orgeltje), vedel en psalterium. Alle snaarinstrumenten zijn besnaard met darmsnaren, afgezien van het psalterium dat met bronze snaren is bespannen. De gebruikte stemming in het ensemble is de zogenaamde gemodifieerde Pythagorese stemming, zoals deze is beschreven in verschillende 15de-eeuwse bronnen.

 


 

 

 

 

 


Quadrivium
Quantcast